The house is anchored to an interior patio with 11.5m x11.5m x 5.75m. 
The patio acts as the center of the house, an outdoor room. A space built in reference to the atmosphere of the traditional mediterranean patio, defining a place of intimacy, light and shadow. 


The house is organized around the patio, through a path from the common areas, in the south/east, to the most private rooms in the north. 


The house is lived as a continuous space without interior doors, with different heights and atmospheres in order to define its use. 
The central patio is the only autonomous space where the physical boundary is precise and defined. 


The construction is simple and austere, emphasizing the pure qualities of light, shadow and space: concrete structure; interior and exterior walls in pigmented plaster; inside floors finished in pigmented concrete; ceilings in exposed natural concrete; frames in fixed glass and metal doors.

HOUSE IN OEIRAS

LISBON, OEIRAS

2012-2015

1/19

Architecture

Pedro Domingos

Collaborators

Bruno Antão, Pedro Gonçalves, João Bagorro

Landscaping

Catarina Assis Raposo

Structures

Fernando Rodrigues, Cristina Martinho, Mario Boucinha, João Guimarães - ARA, Alves Rodrigues & Associados

Photographt

João Carmo Simões